Најшармантното ТВ-лице во времето на Југославија е секако Оливер Млакар, а може да се каже и дека негов заштитен знак стана квизот кој го водеше, „Квискотека“.

Оливер е роден во Птуј 1935 година.

Повеќе од 40 години работел како режисер и телевизиски водител, а работе и други квизови како „Повик на квиз“, „Коло на среќата“, „Златен погодок“, кои еднаш неделно се емитуваа во Згреб, друга недела во Белград, па наизменично ги воделе Оливер и Мича Орловиќ.

Оливер денес има 82 години, живее во Самобор и изгледа вака:

oliver-mlakar