Дали сте доживеале болка, вкочанетост, пецкање или слабост во раката? Тогаш можеби доживувате синдром на карпален тунел (СКТ). СКТ е предизвикан од апнати жили во зглобовите.

Ако не се леува, симптомите може да траат и да се влошат за неколку недели, па дури и години. Изолација на нервите дури може да предизвика и трајни оштетувања. Постојат голем број на домашни средства со кои може да се обидете да ја ублажите болката и непријатноста:

-Мраз - употребата на мраз ја намалува болката и го смирува воспалението.

Топлина - некои луѓе реагираат на топлина повеќе отколку на мраз. Се предлага натопување на раката во млака вода 2-15 минути пред спиење.

Ореви - вкусните ореви се богати со омега 3 масни киселини и го намалуваат воспалението.