Согласно календарот за зголемување на акцизата за цигари, од први јули 2015 година е предвидено поскапување од три денари за кутија цигари.

Новата, повисока цена во продавниците на Македонија треба да почне да се применува на стартот од летото доколку производителите не решат тие да ја компензираат.

Зголемување од по 3 дрнари на цигарите се предвидува се до први јули 2016 година, по што во наредните  седум години тие ќе поскапуваат по четири денари за кутија годишно.

Ваквиот тренд на покачување за осум години  драстично ќе ги поскапи цидарите во земјава, па така најскапата кутија цигари која денес чини 120 денари, за осум години ќе достигне цена од 154 денари.

 

                                                      Стара цена           Нова цена

Цигари WEST Silver 10 
 
40,00 МКД  43,00 МКД
Цигари YORK REd Soft 
 
48,00 МКД 51,00 МКД
Цигари VARDAR Soft 
 
48,00 МКД   51,00 МКД 
Цигари FILTER 57 Soft 
 

50,00 МКД

 

 53 МКД
Цигари CLASSIC Ff Soft 
 

50,00 МКД

 

 53,00 МКД
Цигари BENSTON Light Soft 
 

50,00 МКД

 
 

  53,00 МКД
Цигари YORK Box 
 
50,00 МКД 
 
 53,00 МКД 
Цигари YORK Light Box 
 
50,00 МКД   53,00 МКД
Цигари PARKER&SIMPSON P&S Silver 
 
60,00 МКД   63,00 МКД 
Цигари PARKER&SIMPSON P&S Blue 
 
60,00 МКД    63,00 МКД
Цигари 57 FILTER Green Box 
 
50,00 МКД    53,00 МКД 
Цигари 57 FILTER Gold 
 
50,00 МКД
53,00 МКД
Цигари 57 FILTER Blue 
 
50,00 МКД    53,00 МКД
Цигари 57 FILTER Gold 100`s 
 
53,00 МКД 
 
 56,00 МКД 
Цигари 57 FILTER Blue 100`s 
 
53,00 МКД 56,00 МКД 
Цигари RODEO Super Light Box 
 
58,00 МКД 61,00 МКД
Цигари RODEO Ultra Light Box 
 
58,00 МКД  61,00 МКД
Цигари WALTER WOLF 
 
60,00 МКД  63,00 МКД
Цигари RODEO Blue 3 Logic 
 
60,00 МКД 
 
63,00 МКД
Цигари WALTER WOLF Gold 100`s 
 
60,00 МКД 
 
63,00 МКД
Цигари WALTER WOLF White 100`s 
 
60,00 МКД  63,00 МКД
Цигари RONHILL Black Wave 
 
60,00 МКД 
 
63,00 МКД
Цигари RONHILL Gold Wave 
 
60,00 МКД  63,00 МКД
Цигари BOSS Filter Soft 
 
62,00 МКД 
 
65,00 МКД
Цигари RODEO Slims Blue 
 
63,00 МКД  66,00 МКД
Цигари RODEO Gold Slims 
 
63,00 МКД  66,00 МКД
Цигари STYLE Slims ,Rose 
 
65,00 МКД 
 
68,00 МКД 
Цигари STYLE Slims ,Blue 
 
65,00 МКД 
 
68,00 МКД 
Цигари RONHILL Super Light 
 
65,00 МКД 68,00 МКД
Цигари RONHILL Ultra 
 
65,00 МКД 
 
 68,00 МКД
Цигари RONHILL Light 
 
65,00 МКД  68,00 МКД
Цигари RONHILL Rich 
 
65,00 МКД  68,00 МКД
Цигари BOSS Classic Box 
 
65,00 МКД  68,00 МКД
Цигари BOSS Light Box 
 
65,00 МКД
 
 68,00 МКД
Цигари BOSS Super Light Box 
 
65,00 МКД  68,00 МКД
Цигари BOSS Ultra Light Box 
 
65,00 МКД 
 
 68,00 МКД
Цигари RONHILL Slims 
 
70,00 МКД
 
 73,00 МКД
Цигари RONHILL Light 100`S 
 
70,00 МКД   73,00 МКД
Цигари BOSS BLUE, slim style 
 
70,00 МКД
 
  73,00 МКД
Цигари RONHILL Slims, Velvet 
 
70,00 МКД   73,00 МКД
Цигари WEST Black Plus 
 
70,00 МКД 
 
  73,00 МКД
Цигари WEST White Plus 
 
70,00 МКД
 
  73,00 МКД
Цигари WEST Black Midi Slims 
 
70,00 МКД
 
  73,00 МКД
Цигари WEST White 
 
75,00 МКД
 
78,00 МКД
Цигари WEST Silver Slim 
 
75,00 МКД 78,00 МКД
Цигари WEST White Slim 
 
75,00 МКД 
 
78,00 МКД
Цигари WEST Full Flavour Box 
 
75,00 МКД  78,00 МКД
Цигари WEST Light Box 
 
75,00 МКД 
 
78,00 МКД
Цигари WEST Fusion Black Super Slim 
 
80,00 МКД 83,00 МКД
       
Цигари DAVIDOFF Shape - Black 
 
90,00 МКД
 
 
93,00 МКД
Цигари DAVIDOFF Shape - White 
 
90,00 МКД 93,00 МКД
Цигари DAVIDOFF Clasic Box 
 
130,00 МКД

 
133,00 МКД
Цигари DAVIDOFF Light 
 
130,00 МКД  133,00 МКД
Цигари DAVIDOFF Light Slim 
 
130,00 МКД 
 
133,00 МКД
Цигари DAVIDOFF Superslims Gold 
 
130,00 МКД.