Професорот Зоран Задро од популарната метео страница „Временска прогноза за Хрватска и Босна“ ги анализирал најновите податоци кои укажуваат каква би можела да биде зимата пред нас.

И додека снегот веќе падна во поголемиот дел од Балканот, се чини дека би можело многу да се зголеми неговата количина во текот на наредните месеци.

Приказот на дијаграмот укажува дека оваа година би можела да биде рекордна по количината на снежна површина во Евроазија изминатите седум години, пишува професорот Задро.

-Очекуваме до почетокот на декември енормна површина на снег и мраз. Долгорочна симулација на притисокот на воздухот за декември покажува посилна антициклонална блокада над Скандинација, Исланд и Гренлад, што би овозможоло да предизвика зима и на југоисточна Европа, што би значело ладен јануари - изјавил професорот Зоран Задро.

Постојат три опции каква зима може да му се случи на Балканот:

- првата е периодот од декември и јануари да биде потопла

- втората опција би била средината на декември до средината на февруари да биде потопло

- третата опција би била зима во вистинска смисла да пристигне во јануари и да трае до март