Семејството и пријателите се прашуваат што се случува во породилиштето во Крагуевац и зошто умреа две млади жени

Во породилното одделение на Клиничкиот центар во Крагуевац во последните три недели загинаа две родилки.

Едната од нив, Снежана Јовановиќ (32) од селото Мала Пчелица, почина поради сеуште необјаснети причини, а другата, како што велат во Клиничкиот центар, починала поради изненаден  срцев удар.

Славиша Васиљевиќ, братот Снежана Јовановиќ (32), која почина неколку дена откако била пуштена од болница дома за небрежност и за нејзината смрт ги обвинува лекарите. Директорот на Клиничкиот центар, д-р Предраг Саздановиќ во вторникот потврди дека двете мајки починале наведувајќи дека за една жена ја знае причината за смртта, додека за другата се чека обдукцијата.

Директорот на Клиничкиот центар тоа го негира. Тој вели дека во породилиштето се обезбедени  сите неопходни услови.

- Едната жена почина кратко време по раѓањето во нашето породилно одделение. Таа имаше срцев удар, се обидовме да ја спасиме, направивме се што е во наша моќ, но не успеавме. Тоа е жена која се породила десет пати во породилното одделение. За жал, се случи ненадеен срцев удар - вели д-р Саздовиќ.

Во врска со Снежана Јовановиќ, директоротвели дека по раѓањето била ослободена со уреден наод и десет дена подоцна повторно дошла на контрола но не поради гинеколошки проблемитуку поради други здравствени потешкотии.