Нан Хусер, морски биолог, забележала неверојатен момент кога морско куче се обидувало да ја нападне додека нуркала во водите околу Раротонг, најголемиот остров во Пацификот.

Во тој момент се појавил нежниот и див, околу 36 тони тежок грбав кит кој се обидел да ја заштити со својата долга градна перка, отурнувајќи го крволочниот ѕвер.

Оваа средба се случила минатата година, а Нан тврди дека токму таа е доказ дека грбавиот кит интуитивно сака да ги заштити другите видови. Смета дека вакво нешто досега не било забележано ниту на филм.

Погледнете го видеото: