Езерото Белендур во Индија е прекриено со токсична пена, со оглед на тоа дека во него се испушта индустриски отпад и анализацијата од многу девлови на градот, поради што се создава пена.

Околните фабрии во езерото испуштаат токсични материјали, додека во него се слева и околу 500 литри градска канализација. Водата е толку загадена што кај локалното население предизвикува разни болести, потешкотии во дишењето и кожни заболувања.

За време на обилните врнежи, езерото се излева и пената ги поплавува улиците, поради што сообраќајот се отежнува, а низ градот се шири неподнослива миризба.

Пената знае да достигне и висина од еден метар, велат мештаните.