Додека унгарските власти вчера забранија пловење по реката Дунав поради ризикот од пловење на мраз, на социјалните мрежи се појавија интересни снимки од дрон од замрзнатата река.

Дунав освен во Унгарија замрзна и во Хрватска и во Бугарија, а ладниот бран кој ја погоди Европа последните денови однесе и 60 човечки животи.

Највеќе од настраданите жртви се во Полска , Романија и делови од балканските држави, а во наредните денови во некои делови од Европа се очекува и температура до -40 степени.